A hardcore játékmenethez (papíron) pofonegyszerű feladat jár, az Escape from Tarkov célja ugyanis csupán annyi, mint a címe: megszökni Tarkovból. A játékban egyelőre négy térkép van csupán, a küldetés pedig mindig az, hogy eljussunk az egyik evakuációs ponthoz. Ez azonban több szempontból is mocsok nagy kihívás. Az egyik a már említett instant-halál játékmenet, a másik pedig, hogy a kezdő játékosnak halvány fogalma sincs, hogy merre vannak ezek a pontok. Ahogy a PUBG-ben, a térkép ismerete itt is kulcsfontosságú, a tapasztaltabb játékosok egyik kedvenc hobbija például, hogy odasprintelnek a kijáratokhoz és lesből rátámadnak az óvatlan túlélőkre. Egy mérkőzés körülbelül 20 percet vesz igénybe, de az egy kegyetlenül feszült 20 perc.

A Tarkovval szemben felhozható egyik potenciális probléma, hogy az állandó szökdösés egy idő után unalmassá válhat, ezt azonban nem érdemes felróni neki, mert a játékból még egyértelműen sok minden hiányzik. Egy vázlatos térképen látható, hogy a pályák egymás után helyezkednek el, az ígéretek szerint ezek a kész programban összefüggőek lesznek és további játékmódokra is számíthatunk.

Ez azonban a bétában még nem vigasztalja a játékost, de nem is kell, mert a Tarkov legnagyobb csábereje egyelőre a loot-rendszer, amivel jó sok időt el lehet szórakozni. A játékban olyan eszméletlen mennyiségű felszerelés van, hogy azt még a Diablo is megirigyelné, de ráadásul döbbenetesen ki is van dolgozva minden. A fegyverek részletessége és megvalósításuk alapossága szinte példa nélküli, ezt a szintet talán csak az ARMA 3 arzenálja üti meg. Még az is megvan határozva rajtuk, hogy milyen gyorsan nézünk bele a célkeresztjükbe, a személyre szabhatóság pedig egyenesen röhejes: egyetlen gépkarabélyra akár 10-15 (!) módosítást is felpakolhatunk. Fegyver-fanatikusok számára ez a játék valószínűleg a digitális paradicsommal lesz egyenlő.

Igen ám, de itt jön be a Tarkov legnagyobb szemétsége. Ezt nem negatívumként értettem, hisz az egész játék lényege, hogy megizzassza a túlélőket, de az akkor is elég frusztráló, hogy a játékban csak akkor tarthatjuk meg a mérkőzésekre magunkkal cipelt cuccokat, ha túléljük azt. A játékban három frakció van, az orosz BEAR (minő kreativitás), a nyugati USEC és a helyi, szerencsétlen túlélőket tömörítő Scav. A főkarakterünk az első kettő közül az egyikből kerül ki, de egyelőre semmi különbség nincs köztük azon kívül, hogy milyen nyelven kiabálnak. A főkarakterünk az, akinek a felszereléseket gyűjtjük a pályákon, a menüben van egy méretes inventory, amelyből minden küldetés előtt rárakhatjuk emberünkre a cuccokat. Ezekkel azonban érdemes óvatosan bánni, mert jó eséllyel nem jutunk ki élve a darálóból.

Két opciónk van megóvni a magunkkal vitt cuccainkat. Az egyik, hogy biztosítást kötünk rájuk még a mérkőzés megkezdése előtt. Ez azonban csak annyit csinál, hogy ha meghalunk, és nem fosztják ki a holttestünket (amire valljuk be, nincs nagy esély), akkor egy idő elteltével visszakapjuk az értékeinket. Ettől megbízhatóbb megoldás, hogy motyóinkat beletesszük egy nem túl nagy tározóba, amelyet nem tudnak kifosztani.

Mivel fennáll annak a veszélye, hogy egy szerencsétlenebb sorozat után minden tárgyunkat elhagyjuk, körülbelül 30 percenként lehetőségünk van belebújni egy Scav túlélő bőrébe. Ezeket a karaktereket alapjáraton az MI irányítja, de mi is rájuk kényszeríthetjük az akaratunkat. A felszerelésük véletlenszerű, amelyet ugyanúgy megkaphatunk, ha sikerül elmenekülni, viszont nem köthetünk rájuk biztosítást és táskájuk sincs.

Főkarakterünknek skilljei is vannak, bár a bétában egyelőre ezek közül csak hat aktív. Ezeket úgy lehet felszintezni, mint az Elder Scrolls-játékokban, tehát ha például sokat futkosunk, akkor egyre nő az állóképességünk.

A Tarkov legnagyobb hibáit egyelőre tipikus bétás „apróságok” jelentik. A töltőképernyő néha idegesítően sokáig produkálja magát nekünk, a szerverek néha egyszerűen úgy döntenek, hogy akkor nem lesz játék, az ajtókon pedig guggolás közben valami rejtélyes oknál fogna nem hajlandó bemenni a karakterünk. A játék azonban még bétás feelingje ellenére is élvezhető, grafikai optimalizáció tekintetében pedig mérföldekkel jobb, mint a PUBG.

Az Escape from Tarkov valami egészen újat hoz a túlélős játékok műfajába, sokkal bátrabban és sokkal messzebbre elmegy, mint a zsáner többi alkotása. Azonban pont ezért már most egyértelmű, hogy erősen rétegjáték lesz, mert míg a PUBG képes volt könnyen emészthető körítést rakni a továbbra is hardcore túlélős fogások mellé, addig ezzel a Tarkovnak nemhogy eszébe sem jutott megpróbálkozni, hanem inkább még nyersebbé tette az élményt. De hogy ettől kevésbé ízletesebb lenne? Egy cseppet sem.